Bent u in de overgang? Amsterdam UMC zoekt gezonde vrouwen in de overgang, voor een onderzoek naar het effect van een natuurlijke toediening van oestrogeen op de suiker- en botstofwisseling.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het behouden gezonde, sterke botten. Na de menopauze (je laatste ongesteldheid) maken de eierstokken het hormoon oestrogeen niet meer aan. Oestrogeen wordt daarom soms in vaste hoeveelheden door artsen voorgeschreven om de botten sterker te maken na de menopauze. Maar vóórdat de menopauze begint, maken je eierstokken oestrogeen niet in een vaste hoeveelheden aan. De hoeveelheid oestrogeen wisselt steeds tijdens de menstruatiecyclus.
De onderzoekers willen daarom weten of het, óók voor vrouwen die voorbij de menopauze zijn, beter is om oestrogeen in wisselende hoeveelheden te gebruiken. Wij hopen met deze studie een eerste aanzet te geven voor een verbetering van de huidige behandelstrategieën om botontkalking/osteoporose te voorkómen.
Wat houdt deelname in?
- U krijgt 16 weken hormoonpleisters met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen en tabletten met het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. U krijgt beide hormonen in de natuurlijke vorm (bio-identiek). De bio-identieke hormoonpleisters vormen geen risico voor borstkanker, trombose, of gewichtstoename. U gebruikt een wisselende dosis, een lage dosis, of een normale dosis oestrogeen. Loting bepaalt welke behandeling je krijgt.
- Tijdens de behandeling nemen we elke 2 weken bloed af in het Amsterdam UMC, locatie AMC, om te bekijken wat het effect van de behandeling is geweest op de botten.
- De extra testen en behandeling voor het onderzoek kost u niets. Voor het meedoen aan dit onderzoek krijgt u een vergoeding van de reiskosten.
Wanneer mag u niet meedoen?
U kunt helaas niet meedoen als uw laatste menstruatie minder dan 1 jaar geleden was. Ook kunt u niet meedoen als uw baarmoeder middels een operatie is verwijderd, als u in het afgelopen jaar een botbreuk hebt gehad, of als u in het afgelopen jaar hormoontherapie hebt gebruikt.
Interesse? Of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar de arts die het onderzoek coördineert (Esther Speksnijder): div1-rebelstudie@amsterdamumc.nl